Mănăstirea Sfânta Ana - Orșova
Un loc de pelerinaj unde parcă timpul stă în loc, liniștea plutește în aer, iar pacea și calmul sunt la ele acasă. Amplasată pe Dealul Moșului priveliștea asupra Orșovei este una de vis.
Mănăstirea Sf. Ana are o poveste fascinantă ce aduce în prim plan recunoștința omului față de divinitate. Ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru a supraviețuit în timpul luptelor duse aici în anul 1916, atunci când un obuz a explodat și l-a îngropat în pământ de viu.
Miracolul supraviețuirii l-a determinat să promită în fața lui Dumnezeu că va ridica în acel loc o mănăstire. Dumnezeu l-a ajutat și în 3 ani (1936-1939) a reușit să ridice Mănăstirea Sf. Ana, pe care a botezat-o după numele mamei sale.
Totuși datorită izbucnirii celui de al II Război Mondial și apoi datorită comunismului, mănăstirea a fost sfințită mult mai târziu, între timp ea funcționând ca tabără pentru copii, ca hotel și chiar ca restaurant.
În prezent este un locaș sfânt, o Mănăstire de Maici care poate fi vizitată de turiști și pelerini credincioși, incluzând și Muzeul Memorial Pamfil Șeicaru.
Contact: 0040-252 361 991;
Hramul mănăstirii Sf. Ana este pe 25 iulie.
Adresă: Localitatea Orșova, str. Pamfil Șeicaru, nr. 6, jud. Mehedinți