
Agrement nautic - Vechi
Să te plimbi cu Barca pe Dunăre, poate fi cel mai fascinant lucru pe care-l poți face într-o vacanță în zona Orșovei.
Croazieră la Cazanele Mici și Mari
Durata: 90 min – 50 lei /persoana
În timpul croazierei vom vizita:
Tabula Traiană cu o vechime de aproape 2000 de ani, se află pe malulsârbesc al Dunării, în apropiere de Cazanele Mici. Consemnează începutuldrumului suspendat construit de Traian către Teritoriul Daciei.
Bustul lui Decebal, ultimul Rege al Daciei este cea mai înaltăsculptură din Europa, măsoară 55m. Basorelieful a fost sculptat în 10 ani deFlorin Cotarcea, ajutat de alpiniști.
Mănăstirea Mraconia, sau „locul de sub cerul lui Dumnezeu”. Dărâmată șireconstruită de mai multe ori, poate fi admirată și astăzi de turiști.
Golful Dubova, este numit și locul unde Dunărea își trage sufletuldatorită faptului că se află între strânsoarea celor două Cazane, Mari și Mici.
Grota Veterani, are o lungime de 173 metri și se află la 70m deasupraapei. Se recomandă a fi vizitată cu un Ghid iar cea mai bună perioadă devizitare este între lunile mai și octombrie.
Peștera Ponicova, aflată în Defileul Dunării, este cea mai mare din zonă,cu galerii ce însumează 1660 metri, străbate Muntele Ciucarul Mare și se„varsă” în Dunăre. În Peștera Ponicova se poate intra și direct de pe Dunăredar și de pe uscat unde la intrare, pârâul cu același nume te conduce în misterioasapeșteră.
Tabula lui Szechenyi, a fost inaugurată din nou 26 mai 2018 placa memorialăamplasată pe peretele muntelui din zona Cazanelor Mari ale Dunării, dedicatăcontelui Széchenyi István, care a făcut navigabilă această porțiune a Dunării.Placa are câțiva metri pătrați și este vizibilă de pe Dunăre.
Croazieră la Hidrocentrala Porțile de Fier
Durata: 110 min – 70 lei /persoana
În timpul croazierei vom vizita:
Orșova și Golful Cernei, vom naviga pe Dunărede-a lungul Orșovei și vom trece prin Golful Cernei, acolo unde Râul Cerna sevarsă în Dunăre.
Insula Ada- Kaleh, sau Insula scufundată, este locul carecândva era plin de viață de viață, acum doar vom admira peisajul și vom povestidespre istoria locului.
Barajul Portile de Fier, cea mai mare barajde pe Dunăre. Construit în calaborare cu partea sârbească, a fost inaugurat înanuș 1984. Vapoarele trec prin cele două ecluze contruite una pe malul Românescși una pe malul Sârbesc. Aici avem și punctul de frontieră, vamaRomânia-Serbia. Odată cu construirea barajului au fost inundate 7 localități depe malul sârbesc și 10 de pe cel românesc, iar locuitorii acestora au foststrămutați.
Barajul Porțile de Fier dispune și de un muzeu undesunt prezentate obiceiurile populației Turce de pe Insula Ada Kaleh, dar și oincursiune sub nivelul Dunării din sala turbinelor.
Croazieră Moldova Nouă
Durata: 6 ore – 2200 lei / max.11 persoane
În timpul croazierei vom vizita:
Ostrovul lui Decebal Moldova Veche este situat pe Dunăre, la sud de localitatea Moldova Veche și la aproximativ trei kilometride port.
Insulași luciul de apă limitrof insulei până la o adâncime de 2 m sunt incluseîn Aria specială de protecție avifaunistică Ostrovul MoldovaVeche cu o suprafață de 1627 de hectare (din care 345 hainsula propriu-zisă), declarată arie protejată.
Herghelia de cai salbatici se află pe insula Ostrovul Dunării, care seaflă chiar în mijlocul Dunării în dreptul portului Moldova Veche. În centulostrovului se observă un deal ce se ridică la 50 de metri deasupra niveluluiDunării. Aici este o rezervație naturală unde se pot admira sălciile dispuse caîntr-o grădină suspendată și desigur caii sălbatici! Un peisaj de vis, parcădesprins dintr-o altă lume.
Mormântul marelui rege Attila. Cel mai înalt punct de peinsulă este o movilă de pământ despre care legendele locale spun că ar fi mormântullui Attila, cel mai puternic conducător al hunilor, numit și „Biciul luiDumnezeu”, care a domnit intre anii 433–453. Legenda spune că Attila a fost înmormântatpe o insulă, undeva pe Dunăre, dar locul nu a fost descoperit. Conform acesteilegende, Attila a avut atât de mulți soldați încât la moartea sa fiecare dintreosteni ar fi adus cate un coif de pământ pe care l-ar fi pus peste mormântulconducătorului și astfel, în acel loc s-a format o movilă.
Sursa: https://dunarenii.wordpress.com/
Cetatea Golubac, este o fortăreaţă medievală care a fost ridicată la patru kilometriîn aval de oraşul Golubăţ, în urmă cu aproximativ 700 de ani, faţă în faţă culocalitatea Coronini din judeţul Caraş-Severin. Cetatea este înscrisă în listamonumentelor culturale de importanţă majoră din Serbia, fiind construită pelocul unui sit roman. Aceasta a fost amplasată strategic pe malul Dunării, înîngustimea defileului, tocmai cu scopul de a permite controlul traficului peapă.
Stânca Baba Caia, numită Crăiasasinguratică a Dunării. O veritabilă bijuterie a Dunării, se ridică precumun diamant din învolburata apă și dăinuie martoră timpului ce trece peste ea.Cu o înălțime de peste 7 m deasupra apei Stânca Baba Caia ascunde legendeimpresionante despre care ghidul vă va povesti cu pasiune.